Düzen Paradisi - Nesin Sanat Köyü Mimarlık Yaz Okulu

Yok oluşuna dair yas tutmaya başladığımız doğa, biyo-teknoloji, parametrik tasarım ve kodlama gibi dijital teknolojiler ile mimarlığın gündemindedir. Bu durum aslında, insanın kendisini doğanın bir parçası olarak görmediğinin aksine, doğayı, insanı besleyen, koruyan, ona soluk aldıran ve ilham veren verimli bir dekor olarak gördüğünün açık ilanı gibidir. Bu bakış açısıyla, doğa-insan ilişkisindeki dönüşümün çelişkilerinin ortaya çıkmaya başladığı Erken Modern dönem ile başlanarak eleştirel bir tarih okuması yapılması da hedeflenmektedir.

Atölyede, belirli tarihsel eşiklerde doğanın gizinin ortaya çıkarılma motivasyonu ve koşulları da konuşulacaktır. Bilgi üretme pratikleri ve değer/paha üreten ilişkilerin nasıl kurulduğuna dair tartışmalar yürütülecektir. Bu süreçlerde doğanın temsili ve görüntüsü, insanın doğaya yaklaşımının yansımasıdır. Bağlamından koparılmış türler, tuval üzerinde yeni bir bakış tarafından ‘ürüne’ dönüştürülene dek askıda beklerler. Bu çevirinin nasıl gerçekleştiği, hizmet edeceği alanın talepleri doğrultusunda belirlenmiştir.

Bu çerçevede, katılımcılardan köy etrafındaki peyzaj bütününün içerdiği bitkileri indirgeyerek belgeleyip, Nebatat katalogları oluşturmaları beklenecektir. Katılımcıların bu çalışmaları, verilerin çeşitlenmesini ve somut olarak toprağa bağlı bitkinin soyut alana teslim edilmesine kadar kat ettiği mesafeye tanıklık sağlayacaktır. Üretilen bu veri kataloğundan seçilen parçalar, bilgisayar ortamına taşınarak öznel bakış açılarının yansımaları olarak sistemleştirilecektir. Katılımcıların öznelliğiyle oluşturulan veri kataloğu bilgisayar ortamına aktarılırken de bilgisayarın sunduğu formülasyonların da tersyüz edilmeye çalışıldığı bir çalışma hedeflenmektedir. Doğadan özerkleşen bu parçaların yeni gerçekliği biçimsel indirgemedir ve bu atölye, biçimin bu yalıtılmışlığını aşmak için tarihselliği ve tasarımcının öznelliğini yanına alarak parodik düzenler kurmayoluna gidecektir.


Düzen Paradisi - Nesin Sanat Köyü Mimarlık Yaz OkuluHedef kitle: Lise son sınıf öğrencilerinin ve üniversitelerin lisans ve lisansüstü seviyelerindeki tüm alanlardan/disiplinlerden öğrencilerin başvurusuna açıktır. Tasarım ve hesaplamalı tasarım üzerine soruları ve merakı olan herkesi hedefler.
Kontenjan: 20 kişi
Yürütücüler: Emre Özyetiş, Eda Soyal, Mehtap Serim
Ücret: Programın ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dâhil çadırlar için 1810 TL, koğuşlar için 2410 TL'dir. Geziler ücrete dâhil değildir.
Başvuru: Başvuru formu için tıklayınız. Belli aralıklarla başvurular değerlendirilir ve sonuçlar e-postayla iletilir.
Sorularınız için: Aycan Şahin (aycansahin@nesinvakfi.org)
 


Son Güncelleme Tarihi: Pt, 05/06/2019 - 16:40