"Depremler ve Sonrası için Nasıl Hazırlanmalıyız?"

Ülkemizde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında "Kültür Güçlerini Deprem Bölgesi için Birleştiriyor" temasıyla gerçekleştirilen çalışmalardan biri de kurum içi eğitimler oldu. Bu kapsamda Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Evren Burak Enginöz, 20 Şubat 2023 tarihinde "Depremler ve Sonrası için Nasıl Hazırlanmalıyız?" başlıklı bir seminer verdi.

Doç. Dr. Enginöz konuşmasında; 

"6 Şubat 2023'te dokuz saat arayla meydana gelen, toplamda 11 ilimizin etkilendiği, merkez üsleri sırasıyla Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Ekinözü ilçesi olan, 7,8 ve 7,5 Mw büyüklüklerindeki iki depremin ardından ülke genelinde konutlar başta olmak üzere yapı stokumuz sorgulanır oldu.

Arama kurtarma çalışmalarının, çadır ve konteyner gibi geçici barınma gereksinimlerinin karşılanması konularının ağırlık kazandığı bugünlerde, ülke genelinde olası yeni afetlere karşı dirençli kentlere sahip olabilmenin yollarını hep birlikte araştırmalıyız.

Bugün tecrübe edilen depremler sonucunda sadece depreme dirençli bir yapıya sahip olmanın yeterli olmadığını, yaşadığımız kentin tümünün depreme dirençli olmasının ne kadar önemli olduğunu gördük. Bu nedenle afetler öncesi hazırlık aşamalarının afet sonrası müdahaleler ve reaksiyon hızından çok daha önemli olduğunu anlamamız gerekiyor. Kuşkusuz yapılarımız bu düzeyde hasar görüp yıkılmasaydı arama kurtarma süreci kolaylaşacak, bu kadar fazla can kaybımız olmayacaktı. Maalesef afetlere dirençsiz kentlerin yeniden ayağa kaldırılması, eski yaşamına geri dönüşü hem maliyetli hem de çok uzun bir süre gerektiriyor.

Bundan sonra ülke olarak kentlerimizi afetlere karşı dirençli kentler haline getirecek ön hazırlık ve çalışmalara öncelik vermeliyiz. Peki bireyler olarak bu süreçte neler yapabiliriz? İçinde yaşadığımız yapıların depreme dayanıklılık tespitlerini yaptırmalı, gerekiyorsa yeniden inşa etmeli veya deprem yüklerine karşı güçlendirmeliyiz. Evimizde, ofisimizde bulunan mobilyaları sabitlemeli, kapı ve kaçış noktalarını engellemeyecek şekilde tefriş etmeliyiz.

Ne zaman olacağını bilmesek de her an olabileceğini düşünerek, hiç vakit kaybetmeden, başkalarından beklemeden bizlerin (tüm İstanbulluların) bu hazırlıklara destek vermesi gerekiyor. Umarım İstanbul'u, gelecekte olacak depremlere karşı dirençli kılmak için zamanımız vardır." dedi. 


Son Güncelleme Tarihi: Çar, 06/07/2023 - 11:03